7 lucruri pe care trebuie să le știi despre alăptare
Updated on Martie 2, 2023
Created on August 3, 2021
Updated on Martie 2, 2023
Created on August 3, 2021
1. Alăptarea este o alegere personală
Sân sau biberon? Chiar dacă bebelușul tău nu s-a născut încă, trebuie să te gândești deja la felul în care va fi hrănit. În timp ce alăptarea a fost o chestiune de viață și moarte timp de milenii (și este încă în unele locuri îndepărtate), alăptarea nu mai este singura opțiune disponibilă. Astăzi, sentimentele tale ar trebui să fie ceea ce contează cel mai mult în decizia ta de a alăpta sau nu. Această alegere foarte intimă te privește doar pe tine și pe partenerul tău. Și oricare ar fi decizia ta, trebuie respectată.
Cu rare excepții, toate femeile - în teorie - își pot alăpta bebelușii. Întrebarea constă în ceea ce îți dorești. Nu are rost să te stresezi dacă simți că nu dorești să alăptezi copilul. Pe de altă parte, dacă ai ales să alăptezi dorindu-ți cu adevărat, sunt toate șansele să ai o experiență cât mai plăcută.
2. Alăptarea este plină de beneficii pentru tine și copilul tău
Laptele matern este adaptat în mod specific nevoilor fiziologice ale bebelușului: compoziția sa se schimbă pe măsură ce micuțul crește și chiar pe tot parcursul zilei. Având conținut ridicat de macronutrienți (lipide, proteine, carbohidrați) și micronutrienți (minerale și vitamine), acesta conține mulți anticorpi care pot ajuta copilul să-și dezvolte propriul sistem imunitar.
Pe lângă acest adevăr biologic, un alt avantaj evident este legătura unică care se dezvoltă între mamă și copil în timpul acestor tandre hrăniri corp la corp. Această fabuloasă relație unu la unu oferă, de asemenea, un tărâm de beneficii atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.
Beneficiile alăptării pentru mamă sunt multiple. Emoțional, mai întâi. Când alăptezi, cu bebelușul aproape de tine, îți oferă un sentiment real de bunăstare. Oxitocina, numită și „hormonul fericirii”, este secretată atunci când bebelușul se hrănește la sân și promovează atașamentul mamei față de copilul său. Din punct de vedere al sănătății, contracțiile cauzate de alăptare ajută și la repunerea uterului la locul lor. Alăptarea exclusivă și prelungită se spune, de asemenea, că promovează pierderea în greutate care a fost câștigată în timpul sarcinii.
3. Producția de lapte matern va fi suficientă
Alăptarea depinde în principal de cererea bebelușului, deoarece suptul declanșează secreția celor doi hormoni principali ai lactației, prolactina și oxitocina. Sânii tăi se pregătesc să dea lapte de la începutul sarcinii, așa că nu îți face griji - vei avea suficient lapte. Și cu cât alăptezi mai mult, cu atât vei avea mai mult lapte. Este rezultatul natural al cererii și ofertei!
4. Bebelușul stabilește ritmul alăptării
În primele câteva săptămâni, alăptează copilul ori de câte ori este treaz, fără să aștepți să plângă. Ai grijă la semnele care indică faptul că dorește să fie alăptat: dacă întoarce capul, îl ridică, deschide gura, scoate limba sau încearcă să sugă lucruri în jurul său, asta înseamnă că este pregătit!
Bebelușul tău va decide, de asemenea, cât de des și pentru cât timp vor dura sesiunile. 10 minute sau ¾ de oră: dă-i această libertate fără a impune un interval. Și dacă bebelușul tău este sănătos, nu este nevoie să-l trezești pentru a-l alăpta, chiar dacă doarme 6 ore sau mai mult!
5. Obiceiurile bune asigură liniștea sufletească pentru alăptarea zilnică
După ce te-ai întors acasă, ai încredere în tine! Treptat îți vei găsi drumul pentru a continua în mod pașnic aventura alăptării. Asigură-te că te simți cât mai confortabil în timpul alăptării pentru a evita durerile de spate. Dacă este posibil, alege un mediu liniștit, fie așază-te pe partea laterală cu bebelușul cu fața spre tine, fie stai cu spatele bine susținut de perne și cu copilul întins în cotul brațului, sau chiar mai bine, pe o pernă de alăptare. Cu cât vei fi mai atentă la starea ta de bine, cu atât va fi mai minunat acest timp petrecut cu micuțul tău.
Acordă atenție poziției bebelușului în timpul hrănirii. Există multe poziții de alăptare, ceea ce contează este să o găsești pe cea care funcționează cel mai bine pentru tine. Dacă bebelușul nu adoarme după hrănire, ridică-l pe umăr și lovește-l ușor pe spate - poate că va trebui să râgâie! Dacă adoarme în timp ce este hrănit, îl poți pune înapoi în pat fără a-l trezi. De asemenea, ai grijă de tine după fiecare hrănire. Aplică o cremă specifică pe mameloane, cum ar fi Balsamul nostru pentru alăptare ORGANIC pentru a proteja în mod eficient această zonă a pielii deosebit de fină și sensibilă și pentru a reduce riscul de fisuri.
6. Alăptarea poate fi dureroasă, dar din fericire există soluții!
Disconfortul poate apărea la alăptare, mai ales în primele câteva săptămâni, în timp ce alăptarea se instalează.
Este probabil să apară fisuri și crăpături și pot varia de la un simplu mamelon iritat la o fisură sângerândă, ceea ce uneori face ca alăptarea să fie foarte dureroasă... Pentru a evita aceste inconveniente, trebuie să verifici dacă bebelușul se află într-o poziție corectă în timpul hrănirii. Dacă oricum ajungi să suferi de fisuri, aerisește-ți sânii în aer liber cât mai mult posibil și aplică un balsam specific pentru mameloane, în mod regulat.
O altă complicație obișnuită a alăptării este îngroșarea, care are ca rezultat întărirea dureroasă a sânilor. Acest lucru apare adesea în primele zile după alăptare. Cea mai eficientă soluție este să alăptezi bebelușul cât mai regulat posibil și chiar să folosești o pompă pentru sân, dacă este necesar, pentru a îți scurge sânii cât mai mult posibil. Același tratament este dat și pentru mastită. Această inflamație a glandei mamare, cauzată de conductele lactate blocate, poate declanșa simptome similare cu cele ale gripei. Dacă mastita persistă sau se agravează după 48 de ore, încearcă să te adresezi medicului tău.
7. Co-părintele joacă, de asemenea, un rol în alăptare
Co-părintele trebuie să fie prima sursă de sprijin. Partenerul tău trebuie să fie de acord cu decizia ta de a alăpta și să fie convins de beneficiile alăptării pentru a te sprijini cel mai bine în această mare aventură. Prezența și sprijinul său neclintit vor fi de neprețuit pentru a îți oferi încredere și pentru a te liniști. În schimb, este esențial să-l lași în „spațiul bebelușului” și să-i oferi un rol, în special implicându-l în activitățile zilnice cu bebelușul. Schimbarea, spălatul și masajul sunt momente intime de care partenerul tău se va bucura împreună cu copilul său imediat după primele sale săptămâni.
Pentru tine și pentru copilul tău este important să te simți liniștită și confortabilă cu decizia ta de a alăpta. Multe beneficii provin din alăptare, atât din punct de vedere al sănătății, cât și al bunăstării. Profită de sarcina ta pentru a te pregăti cât mai mult posibil pentru ideea alăptării, strângând informații și căutând sprijin de la moașa ta sau de la un consultant în lactație.