#CREȘTERE ȘI DEZVOLTARE #DEZVOLTAREA BEBELUȘULUI

Bebelușul la 6 luni

Bebelușul la 6 luni
Între naștere și doi ani, copilul va evolua cu o viteză extraordinară, iar fiecare progres al său va fi o nouă sursă de uimire pentru dumneavoastră. Descoperiți alături de noi marile etape ale dezvoltării sale și cum să comunicați cu el pentru a-l ajuta și a-l stimula.

A trecut deja jumătate de an de când a venit pe lume micuțul dumneavoastră... În 6 luni, vulnerabilul nou-născut s-a transformat într-un bebeluș vesel, vorbăreț și curios de lumea din jurul său. Bucurați-vă pe deplin de această perioadă plină de bucurie și adorabilă, în care orice este o ocazie de a râde, comunica, descoperi și experimenta!

Greutatea și înălțimea

La vârsta de 6 luni, bebelușii în general cântăresc între 6 și 9 kg. Creșterea lor încetinește puțin față de primele luni, iar majoritatea au o lungime între 62 și 72 cm. Totul este în regulă chiar dacă bebelușul dumneavoastră nu se încadrează exact în aceste cifre, atâta timp cât curba sa de creștere rămâne regulată, fără scăderi semnificative.

Socializarea

Bebelușul este fascinat de reflecția sa în oglindă, chiar dacă nu înțelege încă că este el însuși cel pe care îl contemplă acolo. Petrece mult timp manipulând jucăriile sale, iar celor cu culori vii, texturi moi sau care combină muzica și jocurile de lumină le acordă o atenție deosebită. Totuși, jocul său preferat rămâne ascunselea: prin ascunderea unui obiect (sau a feței dumneavoastră) sub o pânză și apoi făcându-l să reapară, veți provoca întotdeauna entuziasmul său!

În mod general, bebelușul adoră să fie în interacțiune cu dumneavoastră. Încearcă să vă atragă atenția, râde frecvent, face mimici și mici strigăte de bucurie. El glăsuiește și cântă cu voce tare, și se bucură nespus când repetă silabe precum "dadadada", "papapapa", "mamamama"... Aceste sunete nu au încă o semnificație precisă în mintea sa: voi veți începe să le dați treptat sensul răspunzându-i. Ce mare bucurie pentru el când vă vede venind și spuneți "Mama este aici" în timp ce răspundeți "mamamama"! Astfel, el descoperă treptat dimensiunea simbolică a limbajului: un sunet corespunde unui obiect.

Motricitatea

Foarte activ, bebelușul își controlează din ce în ce mai bine gesturile. Acum este capabil să țină ferm jucăriile în mână și le lasă jos dacă îi întindeți altă jucărie. El poate, de asemenea, să apuce obiecte din jurul său și protestează cu strigăte dacă îi luați o jucărie pe care o place. Când vă apropiați de el, își întinde brațele spre voi pentru a fi luat în brațe.

Când este culcat pe spate, se joacă cu picioarele și le aduce la gură. Dacă este pus pe burtă, reușește să se rostogolească pentru a reveni pe spate. Când îl susțineți în picioare, picioarele lui fac mișcări de flexie-extensie ca niște arcuri: este stadiul "săritorului".

În curând va sta în fund!

Să stea în fund este marea provocare pentru bebelușul dumneavoastră în lunile următoare! Momentan, când îl puneți pe spate, își ridică capul și trunchiul pentru a încerca să stea jos singur, dar încă nu reușește. Însă, dacă îl ajutați să ajungă în această poziție, poate să stea în fund fără sprijin pentru câteva momente și îi place foarte mult acest lucru! Această poziție nouă îi oferă o nouă perspectivă asupra lumii și îi multiplică posibilitățile: poate vedea tot ce se întâmplă în jurul său și poate apuca obiectele răspândite în jurul său.

Pentru a-i permite să se bucure mai ușor de această poziție, puteți să-i susțineți spatele cu o pernă de alăptare. Dar nu mai mult de câteva minute! Coloana vertebrală, încă fragilă, nu trebuie să fie solicitată prea mult timp dincolo de capacitățile sale. Într-o lună sau două, va reuși să stea jos singur, cu spatele drept.

Vârsta primilor dinți

Dacă observați că bebelușul mușcă puternic jucăriile, suge degetele în mod constant și bălăcește mult, este posibil ca primul dinte să apară în curând! De obicei, la vârsta de 6 luni apare primul dinte, iar în general este un incisiv central inferior.

Totuși, nu vă faceți griji dacă nu observați nimic: vârsta la care apar primii dinți este foarte variabilă în funcție de fiecare copil. Unii pot avea primul dinte deja la 4 luni, iar în cazuri excepționale poate apărea chiar de la naștere. În schimb, poate exista și situații în care un copil de 12 luni să nu aibă încă niciun dinte, fără ca acest lucru să fie semnul unui dezvoltări necorespunzătoare, atâta timp cât nu există alte anomalii asociate.

Somnul

După nopțile agitate din primele luni, majoritatea bebelușilor dorm liniștiți între 3 și 9 luni. Dacă al dumneavoastră se trezește încă noaptea, nu vă pierdeți răbdarea! Are nevoie doar de puțin mai mult timp pentru a-și consolida somnul... Creșterea dinților poate, de asemenea, să-l trezească noaptea. Nu vă temeți că va dezvolta obiceiuri greșite: mergeți la el când se trezește și ajutați-l să se întoarcă la somn cu o îmbrățișare, alăptare sau o gură de lapte. Îi veți oferi astfel liniștea necesară pentru un somn bun pe termen lung. Și în câteva luni, aceste treziri nocturne vor deveni doar o amintire îndepărtată!

6 luni, simptomele legate de primii dinți

La vârsta de 6 luni, apariția primilor dințișori rămâne adesea o etapă lungă și dificilă pentru bebeluș. Este evident că această schimbare este importantă în dezvoltarea și viața bebelușului. În plus, la această vârstă, bebelușul dumneavoastră începe să își diversifice alimentația și să testeze diferite alimente. Ieșirea primilor dințișori este de obicei însoțită de disconfort oral, dureri și umflături.