#INGRIJIREA BEBELUSULUI #PROTECTIE SOLARA

Protecția solară: Cum să protejezi bebelușul de soare?

Protecția solară: Cum să protejezi bebelușul de soare?
Bebelușii și copiii sunt deosebit de vulnerabili în fața pericolelor soarelui. Respectarea unor reguli simple și alegerea unei protecții solare adecvate îi poate ajuta să fie bine protejați și să-și păstreze pielea și ochii sănătoși pe termen lung. Urmați ghidul!

O piele vulnerabilă în fața soarelui

Pielea nou-născutului dvs., mai subțire decât cea a adulților, este fragilă și deosebit de vulnerabilă în fața soarelui, deoarece sistemul său de apărare cutanată este imatur până la vârsta de trei ani. De aceea, nu este recomandat să-l expuneți direct la razele solare.

Totuși, dacă bebelușul trebuie să iasă într-o zonă însorită, câteva măsuri de precauție vă vor ajuta să-i protejați pielea delicată și să-i păstrați sistemul de apărare natural în siguranță.

Cum să protejezi copilul de efectele dăunătoare ale soarelui?

În fața soarelui, vă invităm să respectați câteva reguli simple care să ajute la protejarea pielii și a ochilor copilului dumneavoastră.

Cât mai puțin soare posibil

  • Evitați pe cât posibil expunerea bebelușului la soare, în special între orele 11:00 și 16:00, când expunerea la radiații UV este cea mai intensă. Acesta este și momentul ideal pentru o siestă bună!
  • În orice moment al zilei, o singură regulă: asigurați-vă că bebelușul stă la umbră.
  • În soare, nu lăsați bebelușul gol sau doar în costum de baie. Este recomandat să-l îmbrăcați pe bebeluș cu haine lejere, din bumbac gros, pentru a filtra razele UV, ideal cu mâneci lungi, o pălărie cu boruri late și ochelari de soare adaptați (standard CE, categorie UV 3 sau 4).

O protecție solară adecvată

Pentru a proteja bine copilul dumneavoastră, este important să alegeți o cremă de protecție solară cu SPF 50, adaptată pielii sale fragile.

  • Aplicați într-un strat gros o cremă de protecție solară special concepută pentru pielea bebelușului sau a copilului, cu 20 de minute înainte de expunerea la soare.
  • Insistați pe zonele sensibile supuse expunerii excesive: frunte, pomeți, nas, buze.
  • Reaplicați protecția solară în cantitate suficientă la fiecare două ore și după fiecare baie.
  • Chiar și la umbră sau în caz că sunt nori, copilul are nevoie de cremă de protecție solară. Mai mult de 80% din razele UV trec prin nori, iar o umbrelă de soare nu oferă o protecție suficientă.

De la ce vârstă se poate aplica o cremă de protecție solară unui bebeluș?

Expunerea bebelușului la soare trebuie evitată în măsura în care este posibil. Totuși, în cazul unei expuneri inevitabile, se recomandă aplicarea unei creme solare special formulate pentru pielea bebelușului încă de la naștere.

O hidratare constantă

Corpul nou-născuților este compus în proporție mult mai mare din apă decât cel al adulților (78% în comparație cu 60% la vârsta adultă). Copiii sunt, prin urmare, mai sensibili la căldură și există un risc real de deshidratare rapidă.

Chiar dacă copilul dumneavoastră nu cere, este important să-l faceți să bea apă regulat. Utilizarea unui pulverizator poate, de asemenea, să-l răcorească și va fi apreciat în caz de temperaturi ridicate.

Cum protejăm ochii bebelușului de pericolele soarelui?

Ochii bebelușilor și copiilor sunt și mai sensibili la razele UV decât ochii adulților. Prin urmare, este important să îi protejăm încă de la o vârstă fragedă, alegând ochelari de soare potriviți morfologiei copilului și echipați cu lentile de protecție eficiente.

Cum să aleg ochelarii de soare pentru bebelușul meu?

Pentru a proteja eficient ochii bebelușului sau ai copilului dumneavoastră, alegeți lentile de cel puțin categorie 3 și asigurați-vă că oferă protecție UV400.

Verificați, de asemenea, că ochelarii au marcajul CE pe rame, ceea ce garantează respectarea reglementărilor europene.

În final, pentru a însoți copilul dumneavoastră în toate aventurile sale, optați pentru lentile din policarbonat, rezistente la șocuri.

Ce rame să aleg pentru ochelarii de soare ai bebelușului meu?

Ramele trebuie alese în funcție de morfologia feței bebelușului. Ele trebuie să acopere suficient fața pentru a nu lăsa razele soarelui să treacă pe părțile laterale sau deasupra sprâncenelor. Optați pentru rame moi, ușoare și flexibile, care vor fi mai ușor acceptate de copilul dumneavoastră și vor rezista mai bine în timp.

Cum să protejez bebelușul de soare în mașină sau în plimbările cu căruciorul?

Da, razele soarelui nu sunt periculoase doar la plajă sau în plimbările în aer liber: gândiți-vă să vă protejați bebelușul și în activitățile zilnice!

Instalați o umbrelă pe căruciorul bebelușului și asigurați-vă că este orientată astfel încât copilul dumneavoastră să nu fie expus direct razelor solare. Evitați ieșirile între orele 10:00 și 16:00, în timpul căldurilor puternice, când razele soarelui sunt cele mai periculoase.

Pentru a vă proteja bebelușul în mașină, echipați fiecare portieră cu un parasolar.

Și după soare?

Hidratare, hidratare, hidratare…

După expunerea la soare, pielea are nevoie să fie rehidratată și calmată. Iată reflexele corecte de adoptat, chiar și după o expunere redusă:

  • Hidratați și hrăniți pielea bebelușului cu un lapte after-sun adecvat.
  • Dați-i din nou să bea: biberon sau pahar cu apă, la discreție!

O arsură solară?

În cazul unei arsuri solare, sunt necesare măsuri de precauție specifice.

Dacă este vorba de o arsură solară superficială, manifestată prin roșeață, sensibilitate și senzații de arsură, faceți-i copilului o baie călduță, apoi aplicați o cremă cicatrizantă într-un strat gros. Arsurile solare ar trebui să dispară în 24-48 de ore. Și bineînțeles, evitați expunerea la soare în zilele următoare.

Dacă este vorba de o arsură solară severă, manifestată prin apariția de bășici, sau în cazul unei insolații, ale cărei simptome sunt febra, durerile de cap sau frisoanele, consultați un medic.