#SARCINA #POSTPARTUM

5 subiecte tabu despre perioada post-partum care merită discutate

5 subiecte tabu despre perioada postpartum care merită discutate
Tocmai ai născut și ceea ce îți imaginai nu seamănă cu ceea ce trăiești? Îți prezentăm 5 subiecte tabu despre perioada post-partum care te pot ajuta să îți găsești echilibrul.

Atașamentul față de bebeluș care nu este întotdeauna evident

Bebelușul tău este aici, iar tu ești, evident, cea mai fericită persoană din lume! Oficial da, însă în secret s-ar putea să te simți pierdută și să ai impresia că nu este normal și că este chiar rușinos să exprimi asta în public. Și totuși, uneori, acel val de dragoste necondiționată pentru copilul tău poate să apară mai greu. Înseamnă că este ceva în neregulă cu tine? Nu, deloc!

Asta nu înseamnă deloc o lipsă de dragoste, ci că trebuie să îți găsești noi repere, să îți iei timp să realizezi că sarcina ta s-a încheiat și că copilul tău s-a născut. Problema apare atunci când păstrezi toate aceste gânduri pentru tine din teama de a fi judecată. În cazul în care nu îndrăznești să discuți cu cei apropiați despre acest subiect, te poți orienta către moașa ta sau către grupurile de mame create astfel încât femeile să poată vorbi deschis între ele despre maternitate.

Disconfortul fizic face parte din perioada post-partum

De la apariția lohiilor (acele sângerări post naștere) care poate fluctua între 7 zile și 6 săptămâni, contracțiile uterine, epiziotomia sau ruptura de perineu, cicatricile de după cezariană, angorjarea sânilor în perioada alăptării, scurgerile urinare, reabilitarea perineului... aproape că se poate înțelege de ce se vorbește atât de puțin despre aceste neplăceri fizice de după naștere.

Și totuși! După 9 luni de când a conceput un copil (sau chiar mai multe!) și a dat naștere, organismul are nevoie de timp pentru a se recupera. Și aceasta implică o serie de fenomene care pot fi incomode sau chiar dureroase. Să știi că fiecare femeie experimentează una sau mai multe dintre aceste neplăceri, la intensități diferite, și să vorbești despre asta (cu cei apropiați, cu moașa, cu prietenele) este esențial.

Acest lucru îți permite să nu rămâi cu îndoieli, întrebându-te constant dacă este normal ceea ce ți se întâmplă și să nu știi ce să faci în cazul în care ai diverse dureri.

Relația de cuplu poate fi pusă la încercare atunci când sosește un copil

Tu și partenerul tău simțiți că nu mai sunteți pe aceeași lungime de undă? Vă certați pentru orice lucru? Pui la îndoială relația voastră și copilul tău nu are încă un an? Să știi că acest lucru are un nume – „baby clash”.

Odată cu venirea unui copil, cuplul trăiește un adevărat tsunami. Între oboseală, ritmul alert, întrebări și nedumeriri, posibila idealizare a unei vieți de familie, libidoul scăzut și absența momentelor intime.. echilibrul cuplului poate fi complet perturbat. Fără să ne dăm seama, micile conflicte de la început pot deveni repetitive și tot mai dificil de depășit.

Dacă nu există o soluție miraculoasă, comunicarea vă poate ajuta să vă faceți auziți și să înțelegeți mai bine ce simte celălalt. Deci, dialogul este cheia. Cu toate acestea, după nopți pline de treziri și tensiuni cu partenerul tău, uneori este dificil să găsești energia și timpul necesare pentru a rezolva lucrurile. Dacă ai impresia că dialogul este mai greu de (re)stabilit, puteți cere sprijinul unui profesionist. 

Burta este moale și goală

În timp ce femeile încep să își facă din ce în ce mai mult auzită vocea și să își arate, în special pe rețelele sociale, corpul după naștere, schimbările fizice pe care le suferă o femeie în perioada post-partum sunt un adevărat tabu. În interviul pe care ni l-a acordat, Eve Simonet ne-a mărturisit că una dintre motivele acestui tabu este "faptul că nu vrem să vedem acest corp în convalescență, moale, flasc, gol. Noi venerăm corpul gravid, dar nu mai vrem să îl vedem după. Pentru că suntem o societate extrem de exigentă cu femeile și aspectul corpului lor!" La fel, o femeie uneori întâmpină dificultăți în a atinge această burtă goală și moale sau în a se privi în fața unei oglinzi. Presiunea kilogramelor (pe care greșit ne imaginăm că le vom pierde în mare parte la naștere) joacă și ea un rol important în starea de bine a unei mame și poate contribui la crearea unui disconfort post-partum.

Este începutul încărcăturii mentale

Gătitul, spălatul, curățenia, cumpărăturile alimentare, treburile administrative... toate acestea, plus un loc de muncă, nopți întrerupte, un bebeluș care vă solicită mult și niciun moment pentru voi: descoperiți conceptul de încărcătură mentală, care poate fi deosebit de dificil după o sarcină în care erați în centrul atenției, când toată lumea avea grijă de voi. Acum, când bebelușul vostru este aici, ar trebui să vă recuperați în câteva zile, să fiți disponibilă pentru tot și poate chiar să reveniți la muncă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Acesta este discursul pe care îl auzim sau deducem, ceea ce ne determină adesea să vrem să facem întotdeauna mai mult și mai bine... cu riscul de a ne neglija și de a exploda (celebrul burnout parental). O idee pentru a vă ajuta este să delegați tot ce puteți, mai ales după naștere. Acest lucru nu poate decât să fie benefic pentru a vă ajuta să gestionați acest nou ritm.