#SARCINA #POSTPARTUM
Înțelegerea perioadei post-partum prin 5 întrebări
Updated on Aprilie 5, 2024
Created on Martie 15, 2024
#SARCINA #POSTPARTUM
Updated on Aprilie 5, 2024
Created on Martie 15, 2024
Ce este "post-partumul"? Dacă puneți această întrebare în jurul vostru, ar fi interesant să observați cine știe cu adevărat răspunsul. Și asta pentru că, deși sarcina și nașterea sunt subiecte despre care se vorbește mult, informațiile sunt mai dificil de găsit despre perioada care urmează nașterii. Există multe tabuuri (da, nu totul este plin de farmec!) și confuzii despre subiect, motiv pentru care ne dorim să facem câteva clarificări.
Este una dintre perioadele cele mai tumultoase din viața unei femei... și începe imediat după naștere! Această etapă este atât de puternică emoțional, combinând uneori sentimente de fericire și dezorientare, pentru că o asimilăm ca pe o reevaluare completă a vieții noastre, pe toate planurile.
De la rolul de mamă pe care îl descoperim (uneori, opusul a ceea ce ne-am imaginat), la corpul nostru care este diferit, trecând prin perioada de convalescență care durează, cuplul nostru care poate trece printr-un tsunami, reluarea muncii: toate reperele sunt date peste cap.
Acum există un bebeluș (sau mai mulți!) de îngrijit și mama adesea își pune nevoile (de somn, de alimentație...) pe ultimul loc.
Contrar a ceea ce se poate citi sau auzi despre acest subiect, această perioadă poate dura mult mai mult decât cele 6 săptămâni care i se atribuie. Anna Roy, moașă și autoare, ne-a dezvăluit că la ea a durat 5 ani pentru că a avut al doilea copil în timpul primului ei postpartum. Regizoarea Eve Simonet ne-a dezvăluit că și la ea a durat cel puțin 1 an.
Este într-adevăr un aspect despre care se vorbește încă prea puțin. În plus față de tulburările emoționale menționate mai sus, femeile experimentează în mare parte disconfort fizic (la intensitate variabilă).
Printre acestea se numără hemoroizii, durerile de spate, lohiile - aceste sângerări postnatale care pot dura între 7 zile și 6 săptămâni, durerile de contracție (contracții ale uterului care apar între câteva ore și câteva zile după naștere), etc. La fel, dacă ați avut o epiziotomie (incizie la nivelul perineului pentru a facilita nașterea bebelușului sau pentru a menține structura musculară a perineului) sau o ruptură (care apare în mod natural în timpul nașterii), veți avea o rană chirurgicală de care trebuie să aveți grijă.
Corpul, după 9 luni de sarcină și o naștere (mai mult sau mai puțin complicată pentru unele femei), are nevoie și el de timp pentru a se recupera. Peste noapte, burtica rotundă devine moale, kilogramele nu dispar de obicei atât de repede precum ni s-a spus, perineul va avea nevoie de reeducare, etc.
Din punct de vedere emoțional, nu veți putea să vă pregătiți complet, deoarece această experiență este unică, chiar dacă discuțiile și schimbul de experiențe pe această temă sunt foarte utile. Cu toate acestea, există câteva "sfaturi de organizare" care pot face revenirea acasă (și lunile care urmează) mai ușoare. De exemplu? Înainte de naștere, puteți identifica persoane care să vă ajute, cineva căruia să-i încredințați bebelușul pentru a putea dormi puțin sau pentru a avea puțin timp pentru voi înșivă. După ce reveniți acasă, încercați, pe cât posibil (!), să vă odihniți și să delegați cât mai multe sarcini, mici sau mari, din casă. Desigur, dacă aveți deja un copil sau sunteți singură, pare imposibil să nu faceți nimic. Dar poate că o prietenă, o vecină sau cineva din familie vă poate ajuta în anumite aspecte.
Nu, sunt trei concepte distincte! Post-partum, așa cum am discutat mai devreme, este o etapă - cea care începe după naștere. Puteți simți unele inconveniente fizice, oboseală, dureri... dar acest lucru nu are nimic de-a face cu o stare emoțională puternică de rău.
Depresia post-partum, pe de altă parte, este o afecțiune medicală. Afectează între 10 și 30% dintre femei (conform studiilor) și merită să fie tratată printr-un consiliu psihoterapeutic sau printr-un tratament corespunzător. Cum știți dacă sunteți afectată? Dacă, după câteva săptămâni, vă simțiți nefericită sau copleșită de evenimente sau dacă nu vă pasă prea mult de copilul dvs, prezintați semnele unei depresii postpartum.
Și ce este „Baby blues”-ul? Ar putea fi definit ca un roller-coaster emoțional care apar la mamă în primele zile care urmează după naștere. Simptomele se manifestă prin iritabilitate, anxietate, vulnerabilitate și schimbări de dispoziție. Este o reacție trecătoare care se explică prin schimbări fiziologice (o scădere hormonală importantă), o creștere a stresului și lipsa de somn. De obicei, este trecător și durează de la câteva ore la 15 zile. În majoritatea cazurilor, simptomele se estompează de la sine fără intervenție exterioară.