#CREȘTERE ȘI DEZVOLTARE #DEZVOLTAREA BEBELUȘULUI

Carnetul de sănătate al bebelușului dumneavoastră

Carnetul de sănătate al bebelușului dumneavoastră
Între naștere și doi ani, bebelușul va evolua cu o viteză extraordinară și fiecare progres al său va fi o nouă sursă de uimire pentru dumneavoastră. Descoperiți împreună cu noi marile etape ale dezvoltării sale și cum să comunicați cu el pentru a-l ajuta și a-l stimula.

Toți părinții cunosc carnetul de sănătate: acest mic caiet vă este înmânat la nașterea copilului, la maternitate sau la primărie. Gratuit și obligatoriu până la 16 ani, el este destinat să păstreze o evidență a parcursului medical al bebelușului dumneavoastră de la naștere până la adolescență. Dar sunteți sigur că știți totul despre rolul său și ce conține?

Biblia sănătății copilului

Adevărată bază de date medicală, carnetul de sănătate al copilului dumneavoastră îl va însoți la fiecare vizită la medic, de la naștere până la majorat. Împărțit în șapte părți, el acoperă toate aspectele sănătății sale:

  • Perioada perinatală: condițiile nașterii, examenul clinic la naștere, observații la ieșirea din maternitate...
  • Bolile pe termen lung și alergiile, primele informații prețioase în caz de urgență.
  • Urmărirea medicală de la naștere până la 18 ani: aici veți găsi în special certificatele de sănătate obligatorii de completat de către medic în primele opt zile după naștere, la 9 luni și la 24 de luni.
  • Curbele de creștere, care permit urmărirea evoluției înălțimii și greutății copilului dumneavoastră în raport cu media vârstei sale.
  • Sănătatea orală: rezultatele examinărilor de prevenție recomandate la 6 ani și 12 ani vor fi notate aici.
  • Spitalizările și examenele radiologice.
  • Și, în sfârșit, vaccinările, notate într-un calendar vaccinal care are valoare de certificat: trebuie doar să fotocopiați aceste pagini în caz de nevoie, de exemplu, la înscrierea la creșă sau la școală.

De-a lungul paginilor, veți găsi, de asemenea, numeroase sfaturi și informații pe teme foarte variate: alimentație, somn, siguranță, conduită de urmat în fața diferitelor simptome (febră, vărsături, dificultăți respiratorii etc.), erupții dentare... Nu uitați să-l răsfoiți între două vizite medicale!

Un instrument profesional... și un suvenir personal

Carnetul de sănătate este destinat în primul rând profesioniștilor din domeniul sănătății: acesta le permite să aibă, dintr-o privire, o imagine de ansamblu a parcursului medical al copilului dumneavoastră. O sinteză valoroasă, deoarece bebelușul dumneavoastră probabil nu va consulta întotdeauna același medic: între pediatru, medicul generalist, dentist și uneori medicii de la spital sau diverși specialiști, va avea de-a face cu numeroși profesioniști care vor avea astfel la dispoziție toate informațiile esențiale despre el. De aceea, aduceți întotdeauna carnetul de sănătate la vizitele medicale, indiferent de tipul acestora.

Să știți, de asemenea, că respectivul carnet de sănătate este acoperit de secretul medical: confidențial, acesta nu poate fi solicitat la creșă, la școală sau la centrul de recreere, cu excepția paginilor referitoare la vaccinări.

În cele din urmă, pentru dumneavoastră, carnetul de sănătate este un frumos suvenir al evoluției copilului dumneavoastră, pe care cu siguranță veți avea plăcerea să-l păstrați dincolo de majoratul acestuia. Începând de la vârsta de 4 sau 5 ani, consultați-l împreună cu el: acest lucru vă va permite să evocați împreună amintirile de la nașterea sa și din primii săi ani de viață, dar și să-l sensibilizați ușor cu privire la importanța îngrijirii sănătății sale.