#INGRIJIREABEBELUSULUI #RITUALURIDEINGRIJIRE
Eritemul fesier la bebeluși: simptome, tratamente, prevenție
Updated on Martie 28, 2024
Created on Martie 22, 2024
#INGRIJIREABEBELUSULUI #RITUALURIDEINGRIJIRE
Updated on Martie 28, 2024
Created on Martie 22, 2024
Să facem mai întâi un bilanț al semnelor care ne atrag atenția:
Este foarte probabil să fie vorba despre un episod de eritem fesier, o iritare a pielii cunoscută și sub denumirea de dermatită de scutec.
Eritemul fesier este o problemă cutanată destul de comună la bebeluși, începând cu primele luni.
Între 3 și 20 de luni, 50% dintre bebeluși vor experimenta un astfel de episod. Nu vă faceți griji, deci, nu sunteți singur(i) în fața acestei mici probleme!
Eritemul fesier se dezvoltă ușor din cauza frecării scutecului și a umezelii cauzate de materiile fecale și de urina bebelușului.
Se observă un vârf al eritemului fesier între 6 și 12 luni, când copilul dumneavoastră începe să stea în șezut: frecarea dintre piele și scutec crește și atunci - dezastru!
De asemenea, este frecvent ca eritemul fesier să fie cauzat de o dentiție în creștere... Febra, apariția dinților, diaree, schimbarea dietei cu consum de noi alimente pot fi responsabile de apariția unei iritații pe fundul bebelușului.
Este foarte dureros pentru bebeluși, dar gestionându-l rapid, veți rezolva problema și îl veți vedea din nou pe micuțul dumneavoastră fiind vioi.
Cu cât veți adopta mai repede sfaturile pentru tratare, cu atât acest eritem fesier va dispărea mai repede - de obicei în câteva zile!
1/ Schimbați scutecul bebelușului imediat ce este murdar pentru a menține fundulețul uscat și pentru a-l proteja de contactul cu materiile fecale care îi agresează pielea,
2/ Evitați o igienă excesivă și folosiți produse de curățare blânde, specifice pentru bebeluși.
3/ Uscați cu grijă pielea (fesele și pliurile) - dacă puteți, lăsați bebelușul să se miște timp de 30 de minute pe un prosop cu fundul la aer liber sau pe un scutec curat deschis în timpul somnului de după-amiază, astfel încât pielea nou-născutului să poată respira,
4/ Folosiți o cremă specială pentru eritem fesier la fiecare schimbare.
Este important să tratați rapid eritemul fesier al bebelușului, încă de la primele simptome, pentru a evita apariția complicațiilor precum micoza cutanată.
Micoza cutanată este o complicație frecventă a eritemului fesier. Aceasta poate apărea dacă eritemul fesier nu este tratat destul de rapid. Micoza cutanată este rezultatul dezvoltării unor fungi, Candida Albicans. Acești fungi pot crește în cazul umezirii pielii într-un scutec, în cazul fecalelor foarte acide sau din cauza unei igiene insuficiente.
Simptomele micozei cutanate la nivelul scutecului includ apariția unui strat albicios pe piele și leziuni sub formă de pustule.
Nu este neobișnuit ca micoza cutanată să fie asociată cu candidoza la nivelul gurii bebelușului (limba, partea interioară a obrajilor).
În caz de suspiciune de micoză, este important să consultați un medic sau un pediatru, deoarece dacă diagnosticul este confirmat, va fi necesar un tratament antifungic.
Pentru că întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi, iată câteva obiceiuri suplimentare pentru a evita ca mica roșeață să nu se agraveze:
În lipsa ameliorării după 48 de ore de tratament la domiciliu, în caz de recurențe frecvente, dacă pielea fesieră a copilului dumneavoastră prezintă sângerări, sau dacă aveți dubii cu privire la prezența unei micoze cutanate, nu ezitați să vă adresați medicului dumneavoastră pentru a primi un sfat medical și un tratament adecvat.