#ACTIVITĂȚI #DEZVOLTAREA BEBELUȘULUI

Idei de activități cu bebelușul tău între 0 și 1 an

Idei de activități cu bebelușul tău între 0 și 1 an
Între naștere și doi ani, bebelușul tău va evolua într-un ritm extraordinar și fiecare dintre progresele sale va fi o nouă sursă de uimire pentru tine. Descoperă împreună cu noi marile etape ale dezvoltării sale și cum să interacționezi cu el pentru a-l ajuta și a-l stimula.

În primul său an, bebelușul tău se trezește treptat și descoperă încet-încet lumea din jurul său. Interacțiunile și jocurile cu tine sunt esențiale pentru a-i permite să progreseze și să avanseze cu încredere în noul său mediu. Inspiră-te din ideile noastre de activități pentru a împărtăși cu el momente de tandrețe și bucurie!

Încă de la naștere: contact piele pe piele cu mama

În primele sale luni, bebelușul tău are o nevoie vitală de contact cu tine. Pentru a-i favoriza bunăstarea, îi poți oferi zilnic una sau mai multe sesiuni de contact piele pe piele: într-o cameră bine încălzită, așază-l dezbrăcat (sau doar în scutec) pe pieptul tău, de asemenea dezgolit, apoi acoperă-l cu o pătură moale. Asigură-te că îi plasezi capul lângă inima ta, pentru a putea auzi bătăile care i-au ritmat viața în uter. Beneficiile contactului piele pe piele pentru nou-născuți sunt astăzi larg recunoscute de oamenii de știință, și vei observa rapid cât de mult îl liniștește și îl relaxează acest contact...

Încă de la naștere: un legănat tandru

Cu bebelușul așezat în brațele tale, plimbă-te legănându-l ușor și fredonând o melodie sau un cântec de leagăn în șoaptă. Această mișcare regulată este extrem de liniștitoare pentru nou-născuți, deoarece le amintește de legănatul blând pe care l-au cunoscut în uter. Întorcându-ți bebelușul cu burtica pe brațul tău, acest legănat blând poate de asemenea să te ajute să-i calmezi micile dureri de burtică.

De la 3 luni: fluieră ca o pasăre

Așază-te în fața copilului tău, aproape de fața lui, și emite un fluierat scurt: bebelușul tău va fi cu siguranță surprins de acest sunet neobișnuit. Repetă fluierând diferit, puțin mai lung, apoi din nou și din nou până îi fluieri o adevărată melodie. Sunetele emise de gura adulților sunt fascinante pentru bebeluși, și le place foarte mult să observe mișcările gurii. Copilul tău poate chiar să încerce să te imite, rotunjindu-și buzele!

De la 3 luni: jocul cu reflexii

Prezintă-i o oglindă bebelușului tău și lasă-l să se privească în ea: la vârsta sa, nu poate ști că se privește pe sine, dar curiozitatea sa va fi trezită de acest chip de bebeluș! Reînnoiește această activitate regulat, așezându-te cu bebelușul tău în fața oglinzii, făcând grimase și mimici... Treptat, se va familiariza cu acest obiect și va deveni conștient că este o persoană distinctă, independentă de mama sa.

De la 6 luni: mângâierea îngerului

Așază confortabil bebelușul tău doar în scutec pe un pat mare sau pe un covor moale, într-o cameră bine încălzită. Suflă foarte ușor urmărind contururile corpului său: picioarele, mâinile, burta, gâtul... Dacă copilul tău apreciază, continuă pe fața sa: suflă pe obraji, frunte, păr, urechi... Acest contact surprinzător va fi foarte amuzant pentru micuțul tău și îl va ajuta să devină conștient de limitele corpului său. Pentru a varia plăcerea, poți de asemenea să-l mângâi cu o pană în loc să sufli.

De la 6 luni: tubul care vorbește

Bebelușii sunt foarte curioși de toate variațiile vocii umane. Luați un tub de carton de la un prosop de bucătărie, apropiați un capăt de urechea copilului și șoptiți-i ceva sau faceți pur și simplu diverse sunete: "aaa", "ouh", "ooom"... Bebelușul va fi cu siguranță foarte surprins de gravitatea vocii tale prin acest difuzor improvizat! Lăsați-l apoi să examineze tubul în voie: poate va încerca și el să gângurească prin el.

De la 9 luni: cutia cu comori

Într-un coș, adunați diferite obiecte cu texturi și sonorități variate, cum ar fi: un clopoțel, un borcan bine închis pe jumătate umplut cu linte, o linguriță, diferite jucării zornăitoare din lemn, o jucărie din material foșnitor, o sticlă de plastic cu capacul ei, etc. Oferiți-i cutia cu comori bebelușului și lăsați-l să descopere treptat toate surprizele pe care le conține, comentând împreună fiecare obiect. Uimirea este garantată!

De la 9 luni: unde a dispărut jucăria mea?

Iată un joc mic care va ajuta copilul să se familiarizeze cu noțiunile de apariție/dispariție. Folosește o șosetă sau un prosop de baie și o minge mică sau un cub mic. Arată-i cele două obiecte bebelușului, apoi fă mingea să dispară în șosetă. Întreabă-l atunci pe micuțul tău: „Dar unde a dispărut jucăria ta?” Lasă-l să caute puțin, apoi, dacă nu găsește mingea singur, scoate-o din șosetă. Minune, jucăria este găsită spre marea bucurie a bebelușului! Repetă de mai multe ori: micuțul tău va aprecia cu atât mai mult acest joc dacă este repetat.

De la 9 luni la 1 an: imită animalele

Cu mult înainte de a ști să vorbească, bebelușul tău este capabil să învețe să imite sunete și în special sunetele animalelor. Oferă-i un mic album cu fotografii de animale familiare. Parcurgeți-l împreună și la fiecare fotografie, numește animalul și imită sunetul său: „pisica: miau miau, câinele: ham ham, rața: mac mac”. Încă de la prima dată, copilul tău va fi cu siguranță foarte intrigat de aceste sunete neobișnuite. Și dacă practici regulat această activitate, în curând va imita împreună cu tine sunetul fiecărui animal!

De la 9 luni la 1 an: plăcerea apei

Într-o zi frumoasă, așază-ți bebelușul afară sau pe balcon (sau în bucătărie sau baie, dacă nu ai balcon) cu un lighean mare plin cu apă călduță. Plasează mai multe obiecte în lighean: jucării de baie, o sticlă de plastic fără capac, pahare, o strecurătoare... și lasă-l pe bebeluș să se joace vesel. Probabil că se va uda complet, dar ce plăcere pentru el să se joace cu apa, să o transfere dintr-un recipient în altul, sau să stropească pe toți cei care se apropie!