#CREȘTERE ȘI DEZVOLTARE #STIMULAREA BEBELUȘULUI

Primele interacțiuni

Primele interacțiuni
Între naștere și doi ani, bebelușul va evolua cu o viteză extraordinară și fiecare dintre progresele sale va fi o nouă sursă de uimire pentru dumneavoastră. Descoperiți alături de noi etapele mari ale dezvoltării sale și cum să interacționați cu el pentru a-l ajuta și a-l stimula să se dezvolte.

În primul său an de viață, bebelușul explorează lumea la o viteză incredibilă. Mult înainte să poată vorbi, el comunică cu dumneavoastră în mii de feluri diferite! Schimburile pe care le aveți cu el contribuie la dezvoltarea armonioasă a personalității sale și definește locul dumneavoastră în calitate de părinte. Descoperiți aceste prime interacțiuni cu noi și învățați să interpretați comportamentul său pentru a răspunde mai bine nevoilor sale!

Modele de comunicare ale nou-născuților

Primele schimburi între bebeluș și dumneavoastră încep mult înainte de naștere: capacitățile sale senzoriale în uter îi permit să simtă atingerile dumneavoastră, să vă audă vocea și să vă resimtă prezența:

Privirea

Venit din altă lume, primul contact vizual al bebelușului la naștere vă fixează și vă străpunge, provocându-vă o emoție care vă face mamă sau tată. Aceasta reprezintă întâlnirea cu bebelușul real, inevitabil diferit de cel pe care vi l-ați imaginat în timpul sarcinii. Această privire atât de specială reflectă și experiența prenatală a bebelușului dumneavoastră. Îi permite să facă cunoștință cu cei care i-au oferit tot confortul în ultimele 9 luni.

Ulterior, privirea bebelușului va fi oglinda stării sale emoționale și a stadiului său de dezvoltare, indiferent de vârsta sa. Pe măsură ce legătura dintre voi devine din ce în ce mai profundă, veți putea să interpretați într-o clipită fiecare dintre privirile sale.

Atingerea

La naștere, nevoia de contact fizic este la fel de crucială pentru bebeluș ca și nevoile de a mânca sau de a dormi. El are nevoie de brațele dumneavoastră pentru a deveni conștient de propriul său corp, pentru a se calma, a se încălzi și a se simți protejat în caz de necesitate. Apropierea fizică, piele pe piele, dormitul în aceeași cameră cu voi în primele luni, toate acestea îl vor ajuta să se adapteze la noul său mediu și să devină mai autonom în viitor.

Vocile și sunetele

Încă de la naștere, vocea dumneavoastră îl liniștește și îl umanizează pe bebeluș. Pe lângă contactul indispensabil al brațelor dumneavoastră, cuvintele sau cântecele contribuie la liniștirea lui atunci când este cazul.

În curând, bebelușul va încerca și el să producă sunete pentru a comunica cu dumneavoastră: la 2 luni vă va încânta cu sunete precum "euh, euh", "aeu", "areu" pentru a vă răspunde sau a vă atrage atenția, la 4 luni va vocaliza, la 6 luni va modula sunetele și în jur de 8 luni va spune "pa-pa" sau "ma-ma". În cele din urmă, în jurul vârstei de 1 an, va începe să rostească primele sale cuvinte.

Limbajul plânsului

La naștere și în primele luni, plânsul este singurul mod prin care bebelușul își exprimă nevoile, dificultățile sau disconfortul. Un bebeluș nu plânge niciodată în zadar sau intenționat, el cheamă ajutorul când nu poate face față singur.

Totuși, nu întotdeauna plânge din cauza durerii: veți învăța rapid să recunoașteți plânsetele de durere, intense și ascuțite. După câteva luni, veți putea să distingeți și între plânsetele de foame, de somn, de agitație, de disconfort, etc. Între 6 și 8 luni, veți observa apariția plânsului de separare seara sau când este singur, iar în jurul vârstei de 1 an vor apărea plânsetele de frustrare și mici mânie.

Răspunsul rapid în primele luni este singura modalitate de a-l calma și de a-l liniști înainte ca el să fie capabil să se descurce singur: evitați pe cât posibil să lăsați nou-născutul să plângă singur departe de voi.

Expresiile de bunăstare

În timpul schimburilor cu voi, bebelușul vostru vă va răsplăti rapid cu diferite expresii care sunt un adevărat mod de comunicare pentru el. Mimica feței, în special zâmbetele, apar mai întâi în timpul somnului, în timp ce memorizează interacțiunile voastre, și apoi se adresează vouă în timpul momentelor de trezire liniștită, în jurul vârstei de 1 lună. La 4 luni, bebelușul va râde cu hohote pentru a-și exprima bucuria și starea de bine.

De la naștere, bebelușul vostru poate avea și mișcări armonioase ale brațelor și mâinilor care reflectă starea lui de bine. La 2 luni, el va mișca brațele atunci când este fericit, apoi picioarele în jurul vârstei de 3 luni.

Pe măsură ce se dezvoltă, noi gesturi și atitudini îi vor permite să se facă înțeles din ce în ce mai subtil înainte de a începe să vorbească cu adevărat.

Încurajarea schimburilor cu bebelușul tău

Bebelușul tău este complet dependent de tine. Cu cât răspunzi mai mult la nevoile sale în primele luni, în special prin alăptare sau hrănire cu biberonul și prin luarea în brațe, cu atât îi oferi securitatea emoțională necesară pentru a putea înfrunta dificultățile și a deveni independent.

  • Este necesar să fii disponibil pentru a-l privi, asculta și înțelege pe bebeluș. Comportamentul său reflectă exact ceea ce simte interior. Reacțiile lui te vor ghida în răspunsurile tale.
  • Încearcă să vorbești sincer cu bebelușul tău, adică să nu-l minți și să-i vorbești în mod normal, fără a folosi un limbaj „de bebeluș”.
  • Dacă lipsește sinceritatea, el nu va fi păcălit. Un bebeluș simte dacă ești acolo pentru el, are nevoie să poată conta pe tine. El înțelege prin tonul vocii tale dacă intențiile tale sunt bune sau rele mult înainte de a înțelege exact sensul cuvintelor.
  • Încurajează-l, deoarece pentru a crește și a se dezvolta, bebelușul are nevoie să fie impresionat de progresele sale, chiar și cele mai mici. Încurajează-l pentru a-i da încredere în sine, aplaudă-l la fiecare etapă a dezvoltării sale: când zâmbește, când începe să se joace, să meargă, să arate cu degetul, etc. Prin valorizarea reușitelor sale, îl vei ajuta să uite și să depășească dificultățile și neîndemânarea sa.