#ACTIVITĂȚI #DEZVOLTAREA BEBELUȘULUI

Stimularea muzicală a bebelușului

Stimularea muzicală a bebelușului
Între naștere și doi ani, bebelușul va evolua cu o viteză extraordinară și fiecare progres al său va fi o nouă sursă de uimire pentru dumneavoastră. Descoperiți împreună cu noi marile etape ale dezvoltării sale și cum să comunicați cu el pentru a-l ajuta și a-l stimula.

Copiii și muzica reprezintă o mare poveste de dragoste... Chiar înainte de naștere, bebelușii sunt sensibili la sunetele care le parvin. Apoi, încă de la o vârstă fragedă și pe tot parcursul dezvoltării lor, muzica este un vector de plăcere și stimulare senzorială. Descoperiți împreună cu noi cum lumea sonoră poate favoriza dezvoltarea armonioasă a micuțului dumneavoastră!

Stimularea auzului în uter

Încă bine instalat în interiorul pântecelui dumneavoastră, bebelușul este deja foarte sensibil la sunete și la muzică: într-adevăr, auzul este simțul cel mai dezvoltat la făt. Încă din a 16-a săptămână de sarcină, el poate reacționa la sunetele care îi parvin, iar începând cu a 30-a săptămână, urechea sa este matură. Frecvențele grave sunt cele preferate, cum ar fi bătăile inimii dumneavoastră, vocea tatălui său sau sunetul valurilor pe o plajă: puneți mâna pe burtică și s-ar putea să-l simțiți mișcându-se încet, ca și cum ar fi legănat de aceste sunete liniștitoare. În schimb, frecvențele înalte și zgomotele bruște îl pot face să tresare.

Muzica, de asemenea, are deja un efect: când ascultați muzică, ritmul său cardiac se modifică și începe să se miște. Se pare că bebelușii preferă melodiile blânde și iubesc în mod special sunetul pianului: încercați, de exemplu, o variantă relaxantă de la Chopin sau Bach!

Urechea muzicală a nou-născutului

De la naștere, bebelușul dumneavoastră este sensibil la muzică. Dacă ați ascultat în mod regulat aceleași piese muzicale în timpul sarcinii, redați-le din nou: el le va recunoaște imediat și veți vedea cum manifestă imediat interes. Aceste melodii vă vor fi de mare ajutor și atunci când bebelușul are dificultăți în a adormi sau plânge fără să se oprească: efectul liniștitor al muzicii familiare este foarte pronunțat la mulți copii, deoarece îi aduce înapoi la emoțiile pozitive resimțite înainte de naștere, oferindu-le astfel un sentiment puternic de siguranță și liniște.

Încă de la o vârstă fragedă, bebelușul iubește să îi cântați: chiar dacă nu sunteți o cântăreață desăvârșită, nicio voce nu se compară cu a dumneavoastră în urechile sale mici! Cântecele îi stimulează capacitatea de ascultare, concentrarea, simțul artistic, învățarea limbajului... Astfel, muzica devine un veritabil mijloc de stimulare și de comunicare emoțională între voi.

Când bebelușul devine muzician

Interesul bebelușului dumneavoastră pentru muzică crește odată cu el. De la vârsta de 4 până la 6 luni, puteți să-i oferiți jucării cu clopoței sau de tip maracas, pe care se va bucura să le scuture (mai mult sau mai puțin) în ritm. Puțin mai târziu, jucăriile care produc muzică când sunt apăsate butoanele vor avea un succes garantat.

De îndată ce bebelușul dumneavoastră poate sta bine în șezut, puteți începe să-i oferiți mici instrumente muzicale, tot mai complexe odată cu evoluția sa: începeți cu un tobă, maracas sau claviatură, foarte ușor de folosit. Puțin mai târziu, el poate să încerce armonica, chitara sau chiar xilofonul. În oricare dintre cazuri, plăcerea de a se juca cu sunetele și de a le produce după bunul său plac va fi la înălțime! Aceste instrumente îi vor permite, de asemenea, să-și exerseze finețea motricității, ascultarea și muzicalitatea.

Dacă bebelușul se bucură de toate aceste jocuri sonore, gândiți-vă să îl înscrieți la sesiuni de stimulare muzicală. De obicei, accesibile începând cu vârsta de 1 an, aceste ateliere oferă o varietate de activități legate de muzică: cântece, dans, jocuri vocale, recunoașterea sau experimentarea instrumentelor, lucrul cu ritmurile... Suficient pentru a satisface toți muzicienii în devenire!