#ACTIVITĂȚI #DEZVOLTAREA BEBELUȘULUI

Idei de activități cu bebelușul tău între 1 și 2 ani

Idei de activități cu bebelușul tău între 1 și 2 ani
Între naștere și doi ani, copilul tău va evolua la o viteză extraordinară și fiecare dintre progresele sale va fi o nouă sursă de uimire pentru tine. Descoperă împreună cu noi marile etape ale dezvoltării sale și cum să interacționezi cu el pentru a-l ajuta și a-l stimula.

În timpul celei de-a doua sale primăveri, copilul tău va progresa cu pași uriași: în câteva luni, va învăța să meargă și să vorbească, își va îmbunătăți motricitatea fină și înțelegerea. Aceste noi abilități îi vor permite să împărtășească jocuri mai complexe cu tine decât înainte, ceea ce îi va aduce o imensă mândrie și sentimentul că devine mare! Descoperă alături de noi câteva idei de activități pentru a susține dezvoltarea sa și pentru a petrece momente de complicitate alături de el.

La 1 an: Dulapul meu

Pentru bebelușul tău, universul tău cotidian este un loc fascinant și misterios pe care el vrea să îl exploreze! Îi place să dea târcoale fiecărui dulap, fiecărui colț și fiecărui sertar, dar poate că nu ești întotdeauna de acord să scotocească în toate lucrurile tale. Pentru a-i oferi plăcerea explorării fără a provoca prea multe pagube, dedicați-i un dulap la nivelul lui în bucătărie. Puneți acolo ustensile sigure, cum ar fi cutii de plastic, linguri, strecurătoare etc., și lăsați-l să exploreze și să descopere aceste obiecte după bunul său plac.

La 1 an: Oh, animalele!

Majoritatea copiilor adoră să observe și să atingă animalele: dacă ai un câine sau o pisică acasă, probabil deja știi asta. În cazul în care aveți ocazia, duceți-vă cu bebelușul la grădină zoologică. Întâlniți toate animalele, numiți-le și imitați-le sunetele pe care le cunoașteți, iar micuțul tău va fi încântat să le observe. Această expediție îi va permite să facă multe descoperiri!

De la vârsta de 15 luni: noapte bună, prieteni

Momentul culcării poate fi uneori dificil pentru cei mici. Pentru a face tranziția mai ușoară de la activitățile zilei la pregătirea pentru somn, puteți institui un ritual de noapte: luați-vă bebelușul în brațe și mergeți împreună prin principalele camere ale casei pentru a spune "noapte bună" persoanelor prezente și obiectelor cele mai familiare: "noapte bună, tati", "noapte bună, frățiorule", "noapte bună, ursuleților", "noapte bună, bucătăriei"... Repetată în fiecare zi, această tranziție îl va ajuta să treacă ușor către somn.

De la vârsta de 15 luni: la piscină

Dacă micuțul dumneavoastră adoră baia și jocurile cu apă, faceți-i plăcerea de a-l duce la piscină. Ținându-l strâns la piept, intrați foarte încet în apă pentru a nu-l surprinde. Apoi, ținându-l sub brațe, permiteți-i să încerce plăcerea de a înota, de a sări în aer pentru a cădea înapoi în apă, de a stropi apa agitându-și picioarele mici... Desigur, niciodată să nu-l lăsați singur și nu uitați să-l spălați și să-l hidratați bine la ieșire pentru a curăța pielea delicată de reziduurile de clor.

De la vârsta de 18 luni: asaltul scării

Dacă aveți scări în casa dumneavoastră, cu siguranță le-ați securizat cu bariere pentru a preveni căderea bebelușului. Totuși, luați în considerare să oferiți copilului dumneavoastră ocazia de a exersa urcatul și coborâtul pe scări: este un exercițiu foarte formativ pentru mobilitatea lui. Urcatul în patru labe nu va necesita probabil mult antrenament, dar coborâtul este mult mai dificil: arătați-i că poate coborî fie pe fund, așezându-se succesiv pe fiecare treaptă, fie întorcându-se cu fața la scări și coborând încet ținându-se de treptele superioare. Va fi foarte mândru când va reuși să facă asta!

De la vârsta de 18 luni: ca o cutie de economii

Pentru a stimula motricitatea fină a copilului dumneavoastră, cumpărați o cutie mare de metal cu un capac din plastic moale (de exemplu, o cutie de lapte praf pentru sugari) și aproximativ zece capace de borcane mici. Cu ajutorul unui cuțit, tăiați în capacul cutiei o fanteză dreptunghiulară puțin mai mare decât capacele de borcane. Decorati cutia cu vopsea, stickere, hârtie de cadouri, etc., împreună cu copilul dumneavoastră. După ce s-a uscat bine, prezentați-i cutia împreună cu capacele de borcane și arătați-i cum să le împingă în fantă. Când le-a introdus pe toate, ajutați-l să scoată capacul mare pentru a le recupera.

De la vârsta de 21 luni: să mergem în ritm

Copiii adoră să descopere capacitățile motorii ale corpului lor. Profitând de un moment în care micuțul dumneavoastră merge liniștit, poziționați-vă lângă el și mergeți în ritmul său. Apoi, începeți să mergeți foarte încet, accentuând lentitudinea mișcărilor. Apoi accelerați brusc, făcând mișcări rapide cu brațele. După aceea, adoptați un mers comic, ridicându-vă genunchii în sus la fiecare pas. Încurajați-l pe micuț să facă la fel de fiecare dată: va fi foarte amuzat să descopere toate aceste noi moduri de a merge!

De la vârsta de 21 luni: pictură cu degetele

Copilul dumneavoastră este încă puțin prea mic pentru a manevra pensule, dar poate picta deja cu degetele. Lipiți câteva foi mari de hârtie pe un perete (suprapunându-le ușor pentru a evita scurgerile), echipați-vă micul artist cu o bluză cu mâneci și puneți puțină vopsea în culori vii în recipiente adânci. Invitați-l pe copil să-și înmoaie un deget în culoarea preferată și să facă o urmă pe foaie. De asemenea, puteți să-i arătați cum să apese ușor mâna întreagă în vopsea și apoi pe foaie pentru a crea o amprentă frumoasă. Dați frâu liber creativității!

De la vârsta de 2 ani: traseu cu obstacole

Copilul dumneavoastră este acum foarte agil și va fi încântat să depășească mici provocări motorii. În casă sau în grădină, construiți pentru el un traseu cu obstacole: puteți folosi perne pentru a marca un traseu, un tunel flexibil de traversat, bănuți de construcție peste care să săriți, un taburet pe care să urce... În exterior, puteți folosi bușteni de lemn peste care să săriți, pietre mari în jurul cărora să virați, o grindă pe care să mergeți, etc. Prima dată, parcurgeți întregul traseu ghidându-l de mână, apoi lăsați-l să se antreneze singur: va fi mândru că a reușit să îl parcurgă!