#SARCINA #POSTPARTUM #BABYCLASH
Ce înseamnă „baby clash”?
Created on Mai 8, 2024
#SARCINA #POSTPARTUM #BABYCLASH
Created on Mai 8, 2024
Echipa de la May răspunde.
„Baby clash” desemnează perioada de turbulențe și de tensiuni pe care un cuplu o poate întâlni odată cu venirea pe lume a unui copil. Desigur, unele cupluri sunt mai afectate decât altele. Dar, în general, toate cuplurile în viața cărora sosește un copil trec printr-o perioadă de conflict după naștere.
De ce? La nașterea unui bebeluș, mama experimentează o intensă reorganizare psihică și hormonală. Să reamintim că între 50% și 80% dintre femei trec printr-un baby blues și 10% până la 20% dintre ele sunt afectate de depresia post-partum. Această perturbare emoțională poate fi trăită și de tată. Adăugând la aceasta lipsa de somn, nopțile fragmentate, o nouă repartizare a sarcinilor, o nouă organizare familială… În esență, odată cu venirea pe lume a unui copil, toate cărțile sunt redistribuite. Nu este de mirare că se poate crea un anumit dezechilibru în cuplu!
Așa cum am spus, "baby clash" este un dezechilibru care s-a creat în cuplu. Cărțile au fost amestecate din nou și este posibil să nu fie redistribuite corect... Primul lucru de făcut este să nu te închizi în tine însuți și să nu intri într-un fel de competiție a nevoilor. Da, oboseala afectează cuplul, asta e sigur. Dar nu este nevoie să-i spui partenerului că ai nevoie de mai mult somn decât el/ea. Acest lucru nu ar face decât să amplifice tensiunile deja existente.
Apoi, ca de obicei, cheia stă în comunicare. Dar atenție: comunicarea trebuie să fie adecvată! Alege un moment neutru și calm în locul mijlocului nopții, când trebuie să te trezești să liniștești bebelușul 😉 Poți pregăti în avans ceea ce dorești să spui. Îți sugerăm să folosești "eu" în loc de "tu". De exemplu, spune: "Am nevoie să alternăm pe timpul nopții" în loc de: "Tu nu te ridici suficient".
De asemenea, încearcă să te distanțezi și să privești lucrurile dintr-o perspectivă mai largă. Este evident că există o diferență semnificativă între proiecțiile pe care le-ai făcut despre ce fel de părinte vei fi și ce fel de părinte va fi partenerul tău. Poate că realitatea te dezamăgește. Amintește-ți că, dacă relația parentală a cuplului tău nu este perfectă, este chiar mai bine 🥰 Cuplul parental perfect nu există: există doar părinți care fac tot ce pot.
Și, în final, "baby clash" este aproape sănătos. Da, este sănătos să-ți reorganizezi cuplul și familia odată cu sosirea unui bebeluș!
Cunoașterea este putere (mai ales pentru proaspeții părinți!). Cum să eviți „baby clash”? Nimeni nu are răspunsul sigur. Totuși, putem să vă oferim câteva sugestii pentru a vă pregăti.
Nu există o rețetă magică pentru a „supraviețui” „baby clash”! Cu toate acestea, ceea ce vrem să rețineți este că trebuie să dați dovadă de flexibilitate: fiți toleranți cu voi înșivă și cu partenerul vostru. Dacă învățați să fiți părinți, amintiți-vă că și partenerul vostru trece prin aceeași experiență 😉 Și, nu se spune că după ploaie vine vremea bună?