#SARCINA #PROTECȚIE SOLARĂ #SĂNĂTATE ȘI BINESTARE
Expunerea la soare în timpul sarcinii: ce precauții să luăm?
Created on Aprilie 2, 2024
#SARCINA #PROTECȚIE SOLARĂ #SĂNĂTATE ȘI BINESTARE
Created on Aprilie 2, 2024
Pielea unei femei însărcinate este deosebit de fragilă. Mai ales pentru că fluxul hormonal accentuează pierderea de apă prin transpirație. Astfel, epiderma se află deja într-o stare de deshidratare, iar expunerea la soare și căldura nu fac decât să agraveze situația. Nu este un secret: razele solare agasează și usucă pielea! În prevenție pentru expunerea la soare, este esențial să hidratezi fața și corpul zilnic cu produse special formulate pentru a hrăni pielea în siguranță, atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău. În caz contrar, riscul de senzație de strângere a pielii, disconfort, pierdere de elasticitate și, implicit, de apariție a vergeturilor va fi mai mare.
Soarele joacă un rol important în apariția petelor pigmentare pe toate tipurile de piele. Dar acest fenomen este și mai important în timpul sarcinii deoarece hormonii stimulează producția de melanină, pigmentul responsabil de bronzare... și de anumite pete. Dacă nu se iau măsuri de precauție, există riscul de a multiplica petele pe obraji, frunte și de a favoriza apariția faimoasei "mască de sarcină". Linia subțire maro sub buric poate de asemenea să devină mai intensă. La fel și pentru vergeturile deja existente, pe care această supra pigmentare le-ar face mai vizibile.
De la primul trimestru și pe tot parcursul sarcinii sunt necesare precauții: o protecție solară cu un factor de protecție ridicat (SPF 50, rezistentă la apă, cu filtre UVA și UVB) este mai mult decât necesară, inclusiv, desigur, pentru a evita arsurile solare și pentru a preveni riscurile de melanom.
Sub influența hormonilor, dar și a creșterii în greutate, circulația venoasă devine mai dificilă în timpul sarcinii. Încă din primul trimestru, sângele stagnează în vene, le dilată și face ca pereții să devină mai fragili. În plus, expunerea prelungită și statică la căldura soarelui are exact același efect... Deci nu este vorba să asociați acești doi factori care favorizează apariția senzației de picioare grele, sau chiar a venelor varicoase. La soare, picioarele trebuie să se miște sau să rămână la umbră.
Este evident contraindicat pentru viitoarele mame să se lenevească toată ziua la soare: expunerea timp de o oră în jurul orei 10 și 17 deja stimulează producția de vitamina D necesară fixării calciului. Dar scurtarea timpului de expunere nu înseamnă în același timp să renunțați la echipamentul de bază. În plus față de crema de protecție solară, pălăria rămâne imperativă pentru a vă proteja de petele solare și de căldură. Ochelarii de soare sunt obligatorii atât pentru conturul ochilor, cât și pentru protejarea ochilor, care, producând mai puține lacrimi sub influența hormonală, sunt mai sensibili la iritații. Și nu uitați de hidratare! Sticla de apă rămâne, de asemenea, aliatul absolut pentru a contracara deshidratarea - atât hormonală cât și solară - la fel de dăunătoare pentru buna funcționare a organismului ca și pentru sănătatea pielii...