#SARCINA #POSTPARTUM

A deveni un cuplu parental

A deveni un cuplu parental
A deveni părinți înseamnă că 1 și 1 fac 3 (apoi 4...). Asta înseamnă să treci de la a fi un cuplu format din două persoane care se iubesc la a fi o familie. Provocarea imensă care îi așteaptă pe părinți este să continue să mențină cuplul viu în cadrul acestei noi entități familiale.

Iată cele mai bune sfaturi de la echipa May pentru a gestiona cât mai bine această tranziție 💞.

A deveni un cuplu parental: cum să gestionezi această mare schimbare în relație?

Cuplul parental: Comunicare, comunicare, comunicare!

Sosirea unui copil reprezintă o schimbare totală care se întâmplă brusc în ziua nașterii, pentru că, chiar dacă încercăm să ne pregătim pentru ea, nu putem fi niciodată pregătiți complet. La început, este absolut normal să simți că nu ai timp sau disponibilitate pentru cuplu. A fi părinte ocupă tot spațiul: acest mic bebeluș ocupă tot spațiul fizic și mai ales pe cel psihic, cerând o disponibilitate totală. Ne străduim să îi răspundem nevoilor, iar la toate acestea se adaugă oboseala și gestionarea treburilor cotidiene. În acest context, comunicarea poate deveni cu siguranță complicată! Înainte de bebeluș, eram doi, disponibili unul pentru celălalt și puteam să ne odihnim când voiam.

După naștere, cheia este să ne reinventăm și să găsim noi moduri de comunicare și funcționare în cadrul cuplului, oferindu-ne timp și fiind indulgenți atât cu noi înșine, cât și cu celălalt.

Atenție, când suntem obosiți, tensiunile apar mai ușor! Trebuie să încercăm să nu ne simțim în opoziție: nu suntem unul împotriva celuilalt, ci unul cu celălalt, iar chiar dacă există neînțelegeri, trebuie să ne amintim că suntem o echipă în care comunicăm cât mai mult posibil.

Mai mult decât atât, sosirea unui copil scoate la iveală multe subiecte asupra cărora s-ar putea să nu fim de acord, deoarece fiecare provine dintr-un mediu diferit și are propriile sale idei despre ce înseamnă să fii tată, mamă etc. Punctele de vedere diferite, de exemplu, asupra educației, pot intra în conflict. Cheia este din nou să ne acordăm timp pentru a ne ajusta pas cu pas, printr-o bună comunicare.

Prin urmare, este benefic să ne acordăm timp pentru a discuta în afara prezenței copiilor. Ne rezervăm momente pentru noi doi, știind că suntem liniștiți și ne putem deconecta de la grijile legate de copil pentru a aborda subiecte mai profunde. Îi putem spune celuilalt ce nevoi avem, evitând însă să părem acuzatori, pentru că acest lucru nu ajută la comunicare și nu permite celuilalt să-și câștige încrederea în sine. Încercăm să punem accent pe aspectele pozitive ale celuilalt ca părinte, având grijă să fim indulgenți, binevoitori și deschiși la faptul că celălalt s-ar putea să nu corespundă întotdeauna cu așteptările pe care le-am avut inițial.

Regăsirea dorinței în cadrul cuplului după ce devii părinte

Regăsirea dorinței este o adevărată provocare, deoarece trebuie să reinventezi totul în cadrul cuplului, inclusiv aspectele legate de sexualitate. Corpul femeii s-a schimbat și ea însăși trebuie să-și redescopere acest corp care a dat viață.

Sfaturile sunt aceleași în ceea ce privește sexualitatea: lăsați să treacă oboseala intensă, acordați-vă timp pentru a vă redescoperi atât individual, cât și împreună, vorbiți despre dorința sau lipsa dorinței, explorați fără teamă și fără a ține cont de presiunile societății care nu vi se potrivesc. Fiecare cuplu trebuie să-și creeze propria poveste, nu există o rețetă standard.

O idee bună în această perioadă de schimbare este să mențineți un contact fizic, indiferent de formă: o mângâiere, un masaj, să stați pe canapea în brațele celuilalt... Să aveți în fiecare zi un gest mic, o vorbă tandră, asta înseamnă deja foarte mult!

A face față provocării de a împărți sarcinile legate de viața de familie între tată și mamă după sosirea unui copil

A face față provocării de a împărți sarcinile este o problemă crucială, deoarece povara mentală este imensă când aduci pe lume un copil.

Iată cele mai bune sfaturi ale noastre pe acest subiect:

  • Trebuie să discutați și să anticipați. O familie este ca o companie, așa că este important să vă organizați și să împărțiți sarcinile din timp, la rece.
  • Este important ca cel care primește o sarcină să o gestioneze de la A la Z. Prin urmare, trebuie să vă relaxați și să acceptați că nu totul va fi perfect (a făcut cumpărăturile, dar nu a cumpărat produse organice așa cum ați vrut? Poate că nu este atât de grav).
  • Preferăm noțiunea de echitate, nu de egalitate. Nu puteți calcula cu precizie sarcinile făcute de unul și de celălalt, deoarece acest lucru ar duce la conflicte. Cheia este ca fiecare membru al cuplului să simtă că sarcinile sunt împărțite echitabil în cadrul echipei parentale. De exemplu, dacă unul dintre ei este plecat în călătorie, desigur, celălalt va prelua sarcinile în acea săptămână, dar apoi cel plecat va prelua conducerea sâmbătă dimineață.
  • Încercați să evitați să credeți că știți mai bine decât celălalt. Amândoi faceți încercări și aveți îndoieli.
  • Dacă un părinte simte nedreptate sau nerecunoștință cu privire la rolul său, nu ezitați să verbalizați acest lucru pentru a încerca să găsiți soluții constructive.

Nu uitați să vă bucurați! De ce să nu vă luați timp să vă minunați împreună de copilul vostru în loc să mergeți să faceți curățenie? Astfel vă umpleți rezervorul afectiv în loc să umpleți mașina de spălat 😉!

Prioritizarea noii familii pe care o construim

Un cuplu care tocmai a avut un copil are nevoie de oameni binevoitori și încurajatori în jurul său. Așa cum am spus, suntem obosiți, avem îndoieli, așa că dacă în plus primim sfaturi nesolicitate... Nu ezitați să discutați despre aceste lucruri în cuplu și să spuneți "nu" anumitor solicitări, de exemplu dacă doriți să rămâneți în lumea voastră un timp înainte de a prezenta bebelușul întregului anturaj.

Totuși, cum să gestionați observațiile nepotrivite din partea celor apropiați, de exemplu a familiei? Trebuie să puteți vorbi cu partenerul vostru și să discutați despre percepțiile fiecăruia asupra a ceea ce înseamnă a fi un părinte bun. Apoi, aceste percepții și cuplul vostru ar trebui să fie prioritare: acum familia sunteți voi trei (sau mai mulți!) și voi construiți propria poveste. În fața comentariilor din partea celor din jur, este important să fiți capabili să faceți față împreună, să discutați despre acestea sau chiar să râdeți în cuplu pentru ca fiecare să se simtă susținut și apreciat. Dezacordurile, de exemplu, cu familia soțului sau soției, vor fi mult mai ușor de gestionat dacă le abordați ca o echipă parentală unită!

👉 A deveni părinte înseamnă să încerci, să ai îndoieli pentru a găsi echilibrul, să nu mai fii sigur de nimic. Când copilul vine pe lume, faci ce poți! Construiești, în timp, o frumoasă și unică poveste de familie, chiar și în momentele dificile.

A deveni un cuplu parental

Cum evoluează cuplul după ce devenim părinți?

Cuplul parental: o iubire care evoluează

Când copilul tău tocmai s-a născut, s-ar putea să ai tendința să nu mai știi cine ești, ești obosit, hormonii pot avea un impact... Sosirea unui copil este un adevărat tsunami emoțional. Prin urmare, nu poți trage concluzii despre relația ta prea repede. La început, te descurci cum poți, prins în vârtej, așteptând ca turbulența cea mai mare să treacă.

Apoi, îți poți oferi timp pentru a te regăsi pe tine însuți, iar odată ce te-ai regăsit, poți începe să te regăsești ca un cuplu. Permițându-ți astfel să ai momente alături de partenerul tău este benefic (o cafea, o cină la restaurant, un film: mici momente în care vă simțiți bine împreună). Pe măsură ce copilul crește, devine mai ușor să îl lași în grija unei persoane de încredere și astfel poți elibera mai mult timp pentru cuplu. În aceste momente dedicate cuplului, poți profita și poți discuta despre sentimentele fiecăruia.

Iubirea evoluează, crește și se maturizează, și nu vei regăsi exact relația pe care o aveai înainte de a avea copil. Așadar, trebuie să accepți că lucrurile evoluează, să descoperi cealaltă persoană într-un mod diferit și să te lași surprins în mod pozitiv.

Desigur, sosirea unui copil este o provocare pentru cuplu, dar este și o șansă pentru relație să devină părinte, pentru că înveți să te cunoști mai bine. Întregul proces necesită timp, indulgență și deschidere a inimii și a minții.

Problema separării: când să te gândești la despărțire sau la divorț?

Atenție să nu iei o decizie definitivă, cum ar fi separarea, atunci când ești copleșit de o oboseală extremă. Trebuie să îți dai timp și, mai ales, să nu eziți să ceri ajutor. Nu este niciun tabu în asta, fiecare cuplu trece prin momente dificile. Când comunicarea este blocată și simți că nu vă mai înțelegeți, prezența unei persoane terțe poate facilita discuția într-un mod mai calm. Dacă există încă dorința de a merge mai departe împreună, țineți-vă bine și spuneți-vă că veți reuși să depășiți această perioadă care, obiectiv vorbind, pune cuplul la grea încercare!

❗ Cu toate acestea, este esențial să pleci imediat dacă există violență fizică sau verbală și/sau frică: aceasta este linia roșie care nu trebuie niciodată depășită.

A avea un copil este una dintre cele mai mari aventuri pe care le poate trăi un cuplu împreună, la fel de frumoasă cât și dificilă, așa că nu uitați să aveți grijă de partenerul vostru și de voi înșivă la fel de bine cum aveți grijă de bebelușul vostru ♥️.

Ilustrație articol - Fotografie de Anna Shvets pe Pexels